Ploșnița marmorată - metodă de combatere ecologică!

Ploşniţa marmorată asiatică (Halyomorpha halys)  este o specie polifagă, care dăunează mai multe culturi agricole:

  • pomi fructiferi (măr, păr, alun, piersic, cais, cireș, prun, piersic, nectarin, etc.);
  • arbuști fructiferi (mur, zmeur, etc.), legume (tomate, ardei, fasole, porumb zaharat, etc.), viță de vie;
  • plante ornamentale (arțari, trandafiri, liliac, tei, catalpa, frasin, stejar, salcâm, etc, și este extrem de deranjant pentru oameni, întrucât pătrunde în locuințe, depozite, șoproane, etc.)

Când se hrănește, ploșnița marmorată  poate transmite cu ușurință diverși agenți patogeni (drojdii, bacterii, fitoplasmoze, ciuperci care produc putregaiuri, etc.) de la o plantă la alta.

Pe fructe, unde ploșnițele au înțepat, apar pete și puncte de culoare brună sau negricioasă.

În momentul când sunt amenințate, ploșnițele adulte elimina lichid urât mirositor.

Iar plantele atacate capătă gust – aromă de ploșniță și sunt imposibil de consumat sau utilizat la prepararea de conserve.

Acum câțiva ani în Italia, Franța, Turcia și mai ales Georgia, ploșnița marmorată  a distrus plantațiile de alun până la pierderea totală a recoltei. S-au elaborat planuri naționale de luptă împotriva acestei specii, cu ajutorul SUA. De la plantațiile de alun, ploșnița a devastat și culturile de porumb.

În rapoartele de daune din 2018 și 2019 au arătat că ploșnița marmorată a devenit o insectă periculoasă și pentru culturile speciale în multe regiuni ale Elveției.

Din 2019 ANSA a atenționat o invazie a ploșniței marmorată și pe teritoriul Moldovei.

Infestarea acestor dăunători poate fi suprimată prin utilizarea momealei Halyomorpha halys - două dispensere din celuloză, unul fiind îmbibat cu feromonul de agregare și al doilea cu atractantul, care atrage Halyomorpha halys.

Potrivit ANSA se recomandă respectarea legislației internaționale privind măsurile de protecție împotriva introducerii a unor organisme dăunătoare plantelor sau produselor vegetale și răspândirii lor în statele importatoare de către exportatori, atât prin verificarea vizuală efectuată cu o deosebită atenție la depozitarea produselor, în vederea pătrunderii ploșniței marmorate asiatice cât și la formarea lotului destinat exportului.

Publicat la 23.03.2023