Dăunătorii podgoriilor de struguri!

 Dăunătorii podgoriilor de struguri!
 Vinul este una dintre mândriile țării noastre cu o întreagă cultură dedicată. De milenii, meleagurile Moldovei au fost bogate în vii, îngrijite prin trudă și dăruire. Anual, producătorii locali, prelucrează mii de hectare de plantații viticole pentru a deservi întreg popor, turiștii, dar și pentru export în întreaga lume. Fiecare sticlă de vin moldovenesc se obține din cea mai bună roadă de struguri, motiv din care este foarte importantă protecția și prevenirea oricărui factor dăunător. 
 Cel mai imprevizibil factor dăunător este atacul insectelor, moment în care echipa Eco Centru vine în ajutor cu capcanele feromonale. Acestea pot fi aplicate indiferent de lucrările efectuate în livezi, pe tot parcurs a zborului insectelor dăunătoare, deoarece sunt inofensive și vizează strict dăunătorul țintă. 

 Molia verde a strugurilor (Lobesia botrana), pe lângă vița-de-vie, atacă și mărul, coacăzul, prunul, nectarinul, etc. Iar pentru a preîntâmpina pierderile de recoltă este destul să utilizați setul Delta Paper pentru Lobesia botrana, pentru monitorizarea acestui dăunător. Setul include însăși capcana Delta Paper (realizată din carton biodegradabil), o placă adezivă, momeala feromonală Lobesia botrana și dispozitivele de fixare. 
 Molia viței-de-vie (Eupoecilia ambiguella) atacă strugurii, iar acest lucru poate afecta calitatea vinului, provocând dezvoltarea mucegaiului gri sau negru. Aceasta se datorează mușcării și înțepatului boabelor strugurelui, care facilitează dezvoltarea microorganismelor pe ciorchine. Capcana feromonală, destinată acestui dăunător, simplu și eficient previne acest risc, prin detectarea timpurie a infestației. 


 Susținem producătorii autohtoni și vrem să păstrăm faima acestei culturi înrădăcinată pe plaiul natal. 
 

Publicat la 12.05.2022